Huisdichter
Leesvoer voor fijnproevers


maandag, september 27, 2010  

M schreef op 22 september:

Vijf dingen, die in Chinese leslokalen anders zijn

Opstaan s.v.p.
In groteter collegezalen staan studenten op voor zij de docent of de rest van de klas aanspreken.Over het algemeen lijken zij meer respect te hebben voor leraren dan in Nederland en Belgie het geval is.

De groep zwijgt
zolang de docent spreekt. Helemaal waar is dit niet: studenten produceren heus wel geluid tijdens de les. Maar dat is niets vergeleken bij de soms uiterst persoonlijke verhalen waarvan Belgische studenten elkaar deelgenoot willen maken terwijl de docent onderwijs probeert te geven in die grote collegezalen.

Leraren houden van hard:
Als je ooit in China bent geweest, kan het je opgevallen zijn dat Chinezen gek zijn op geluidsinstallaties, vooral als die op hun allerhardst staan. In de leslokalen is dat niet anders. In Belgie gebruiken hoogleraren ook een geluidsinstallatie als zij een honderdtal studenten toespreken. Maar zij maken gebruik van zo een klein microfoontje dat je onzichtbaar op je kleding bevestigt. In China kiezen ze voor een handmicrofoon zoals bij karaoke. En ze deinzen nergens voor terug: mijn prof Chinese Cultuur houdt ervan echt in de microfoon te schreeuwen met de installatie op maximum volume. Luister, luister!

Geen dialect a.u.b.
Men propageert het gebruik van standaard taal. Op de muur prijkt een poster die ons op het hart drukt in de collegezaal standaard Chinees te spreken en geen dialect te gebruiken. Zoals de meeste publieke mededelingen in China wordt dit op grote schaal genegeerd.

Eerst luisteren, dan vragen
Terwijl Belgische studenten hun vragen gewoonlijk mogen stellen zodra ze zich voordoen, bewaren Chinese studenten hun vragen voor later. Lessen verlopen daardoor vlot en volgens tijdschema, maar erna verdringt zich een hele zwerm studenten zich rond de docent.

posted by Theo | 12:06 p.m.
Reacties:

Een reactie posten
archief
contact
huisdichter leest
net uitgelezen
links poezië
overige links
kijkcijfers
let op