Huisdichter
Leesvoer voor fijnproevers


maandag, september 27, 2010  

Op 22 sept. noteerde M:

Darwinistisch argument: stop met het beschermen van de panda...

De provincie Sichuan staat alom bekend als het terrein van de reuzenpanda. Vorige week brachten A. en ik een bezoek aan Het Reuzenpand Onderzoekscentrum te Chengdu. Dat ziet eruit als een dierentuin met alleen maar reuzen- en rode panda's.
Het centrum tracht de geliefde reuzenpanda voor uitsterven te behoeden. Panda's toekomst ziet er nogal zorglijk uit. Er leven er nog slechts 500 in het wild en zij planten zich maar langzaam voort.

Ouder dan de mens
In het pandacentrum leerden we dat panda's langer op aarde rondlopen dan de mens. De reuzenpanda overleefde de klimaatverandering die de dinosauriers uitroeide, maar veranderde aanzienlijk. Van een vervaarlijke, vleesetende beer evolueerde hij tot de grappige maarextreem luie vegetarier van nu. Zijn dieet bestaat voor 99 procent uit bamboebladeren en -stengels. Door de lage voedingswaarde van dit dieet heeft de panda geen fut meer voor de jacht en voor de sex. Hij doet weinoig meer dan eten en slapen. Bovendien is hij erg vatbaar geworden voor ziekten: kanker, infecties e.d.

Zwak en over de datum
De reuzenpanda bestaat al meer de 8 miljoen jaar, terwijl andere soorten het gemiddeld 5 miljoen jaar uithielden. Een Darwinist zou staande kunnen houden, dat men niet langer moet proberen het uitsterven van de panda's tegen te gaan. De soort is verzwakt en heeft zichzelf overleefd, en dat is slechts te dele te wijten aan menselijk ingrijpen (opwarming van de aarde, ontbossing)
hoe het ook zij, het pandacentrum heeft succes met het fokken van jonge reuzenpanda's. We konden een paar ontzettend vertederende zuigelingen bewonderen.

Hoe kom je er?
Om bij het pandacentrum te komen namen we een taxi vanaf de westelijke uitgang van mijn universiteit voor 41 RMB (5 euro) We bleven er een hele dag, maar geloof gerust de Lonely Planet: het kan in drie uur.
Voor de terugreis namen we bus 532 naar zijn eindpunt (een der grote busstations en vandaar bus 49 naar Mengzi QiaoHet laatste stukje naar de campus wandelden we.

posted by Theo | 12:19 p.m.
Reacties:

Een reactie posten
archief
contact
huisdichter leest
net uitgelezen
links poezië
overige links
kijkcijfers
let op