Huisdichter
Leesvoer voor fijnproevers


woensdag, oktober 20, 2010  

M. schreef op 14 oktober:

Gij zult de Chinese wet gehoorzamen: een papieren tijger

De pen is machtiger dan het zwaard, volgens een oud gezegde. Maar in China zijn dreigende woorden vaak niet half zo dreigend als zwaarden kunnen zijn. Ze zijn veelal niet meer dan papieren tijgers.

Theorie en praktijk
Neem nou studeren in China. na mijn aankomst werd ik geconfronteerd met een massa geboden en strikte verboden. In een speciale bijeenkomst kregen wij, studenten, die regels uitgelegd. We kregen ze ook nog eens in gedrukte vorm, op vellen papier en in een boekje. De grondtoon is steeds dat je de Chinese wet dient te gehoorzamen en streng gestraft wordt als je dat nalaat. Maar dat is de theorie. In de praktijk kun je alles doen wat je wilt, zolang niemand er last van heeft en zolang je het maar aan niemand vertelt.

Voorbeelden
Een paar voorbeelden van wat studenten niet mogen, maar wel doen.
-We moeten de Chinese wet gehoorzamen, maar negeren stoplichten, kopen aldoor illegale DVD's en spullen van illegale verkopers.
-We moeten om 11 uur 's avonds stil in onze slaapkamers zijn, maar velen van ons zijn dan nog op, kletsend en soms feestend, als het niet op de slaapkamers is, dan is het wel in bars en clubs.
-Ze sluiten het hek naar de campus 's nachts, maar repareren nimmer de ontbrekende spijlen waardoor wij naar believen in en uit kunnen.
-We mogen geen gasten bij ons laten overnachten, want bezoekers moeten ongeveer 8 euro per nacht betalen, maar zolang je geen mens vertelt dat je een loge hebt, zal niemand vragen stellen. En het personeel schijnt er niets om te geven of er niets van te merken.
-Je wordt verondersteld geen geblokkeerde websites te bezoeken, maar we gebruiken VPN's e.d. om dat verbod te omzeilen. We kunnen zelfs de internet-reparatieman vragen onze VPN te maken zonder dat dat nare gevolgen heeft.
-Over uitstapjes langer dan drie dagen moeten we tevoren de administratie inlichten, maar nooit doet iemand dat.
-We moeten minimaal zeventig procent van onze taallessen volgen, maar naar mijn indruk gaan sommigen van ons er bijna nooit naartoe.
-Men zegt dat er nog steeds studenten zijn die nooit naar college gaan en hun studietijd gebruiken om in een lange vakantie China rond te reizen, zonder nare gevolgen.

Loze rethoriek
Ik las zojuist op Twitter dat het Confucius Instituut na leraren naar China stuurt. Ook op hun benoemingsdocumenten staan zinnen als: Gij zult de Chinese wetten gehoorzamen. Degene die het twitterde schijnt er genoeg hekel aan te hebben om er sarcastische tweets aan te wijden. Ze is nederlands en er waarschijnlijk aan gewend toestemming te vragen als dat officieel verlangd wordt. Maar dit is China, dus in de praktijk is het alleen maar lege partijrethoriek, zeker weten, tenzij je luidkeels Tibet vrij begint te gillen op straat. Als je dat doet, ben je ofwel extreem idealistisch ofwel extreem naief (en onwetend, maar dat is weer een ander verhaal).
Met andere woorden: de dreigende discussie over je benoemingspapieren is slechts een papieren tijger. Ik zou me geen zorgen maken, zolang ze niet met zwaarden beginnen te zwaaien.

posted by Theo | 11:33 p.m.
Reacties:

Een reactie posten
archief
contact
huisdichter leest
net uitgelezen
links poezië
overige links
kijkcijfers
let op