Huisdichter
Leesvoer voor fijnproevers


vrijdag, december 03, 2010  

M schreef op 2 december:

De grote muur van Nanjing

Elke zichzelf respecterende beschaving lijkt er een of meer gehad te hebben: muren. Westerse kastelen en steden in Middeleeuwse en oudere tijden hadden ze. De Duitsers hadden er een, tot ze besloten hem neer te halen. China heeft er ook vele gekend. Mijn lief en ik bezochten de op een na beroemdste: de stadsmuur van Nanjing.
We wisten niet eens dat we er bovenop konden lopen, tot we erlangs wandelden in een park rond Nanjings grote meer. het zag er allemaal net gerenoveerd uit, als had men zich voorbereid op de olympische spelen 2014 te Nanjing.

Omhoog

We ontdekten de ingang van het Stadsmuurmuseum toen we een grote trap tegenkwamen met een bordje: Omhoog. Het museum zelf is niet zo bijzonder. Het is nogal klein met zijn 3 of 4 expositieruimten. Het viel ons op dat de ingang in het Engels stond aangegeven, maar binnen vind je enkel Chinese teksten. Het was interessant de opsomming te zien van stadsmuren van over de hele wereld. Zelfs die van Brussel werd genoemd en verondersteld 4 km. lang te zijn.

De entreeprijs was laag: 15 RMB p.p. met 50 procent korting voor studenten. Daarbij is een wandeling inbegrepen over het hoogste deel van de 33km. lange muur van Nanjing. Dat compenseerde het ondermaatse museum.
Vanaf de muur genoten we van het uitzicht: de gebouwen van Nanjing met kunstgras en zonnenpanelen, en zelfs was er een klein excercitieterrein in de stad. Erbuiten kijkt men uit over het meer.

Gratis binnen

Bij een prachtig tegen een heuvel gebouwd Buddhistenklooster kan men alleen maar terug via de rest van het museum en dan naar een lager deel van de muur. De uitgang van het museum heeft geen loket en geen portier. De kassa hier bleek onderin te zijn en zo gesitueerd, dat je er ongezien langs kunt. Zo kun je het museum en de hoogste muur betreden zonder te betalen. (Niet vertellen dat dit van mij komt)
Eenmaal beneden kan men de wandeling rond het meer vervolgen. Voor ons eindigde het met tamelijk lang zoeken naar de bushalte van lijn 2o.

Details:
- Bus 20 stopt bij de ingang van het park bij het meer van Xuanwu (2 RMB)
- Entree voor het museum: 15 RMB, of 18 als men een ansichtkaart-achtig toegangskaartje
wil; studenten half geld.
- Kinderen kleiner dan 1.30 m. mogen doorgaans gratis naar binnen, maar dat is in dit geval
niet zo'n goede deal. Als je zo klein bent zijn de borstweringen op de muur te hoog en zie je
alleen de lucht.
- Bij de ingang van het park zijn heetwaterbronnen; helaas alleen toegankelijk voor mannen.

posted by Theo | 7:24 a.m.
Reacties:

As long as poets continue to write poetry new ones will be
created to categorize the person's poems. From ancient Britain come romantic love poems of forbiddin trysts in black forests and aristocratic romance between knights and fair maidens. So choose the perfect Funny Family Poems to surprise your mother and make it a special memory to always remember.
 
Een reactie posten
archief
contact
huisdichter leest
net uitgelezen
links poezië
overige links
kijkcijfers
let op